Handleiding Vraag en Aanbod

Aanwijzing vooraf

Laat deze pagina en de pagina ‘Vraag en Aanbod’ beide open staan, zodat je steeds tussen beide pagina’s kunt wisselen (door op de tab bovenin te klikken).
Je kunt meerdere pagina’s naast elkaar openen door op het plusje rechts bovenin te klikken.

Inhoudsopgave

Klik op het gewenste onderwerp om naar de uitleg ervan te springen
(Je gaat terug naar de inhoudsopgave door op een pijl aan de rechterkant te klikken.)

Zijn er na het gebruik van de handleiding nog vragen, stuur dan een mail aan websitebeheerder At Voogt d.m.v. het contactformulier.

Vraag en Aanbod

Klik in het menu op ‘Vraag en Aanbod’ of klik hier om naar het ‘Vraag en aanbod’-gedeelte te gaan. Dan kom je op de inlog-/registreerpagina ervan terecht.Twee knoppen1
Je ziet nu twee knoppen; de knop ‘Registreer‘ heb je alleen de eerste keer nodig, daarna hoef je alleen nog maar de knop ‘Login‘ te gebruiken.
Lees zo nodig de toelichting onder de knoppen of klik op een van de vragen eronder als je een antwoord op die vraag nodig hebt.

Pijl-vierkant

Registreren

Na het klikken op de knop ‘Registreer’ krijg je onderstaand registratieformulier, met alle voor Wederzijds benodigde gegevens (dit heet ‘een account aanmaken’).
Klik op de knop ‘Uitleg’; je komt dan bij deze uitleg terecht (in een nieuw tabblad). Klik bovenin op een van de tabs om te switchen tussen het registratieformulier en deze uitleg.

Vul alle gegevens in, behalve de volledige naam; die wordt automatisch ingevuld. Dit is de naam die de andere leden zien in de lijst van leden en als je een bericht plaatst.
Let op: graag het telefoonnummer invullen zoals het is voorgedaan.
Als je klaar bent met invullen, klik je op de groene knop ‘Aanmelding voltooien’.

Zo snel mogelijk na het registreren wordt je aanmelding goedgekeurd, en ontvang je een mail met daarin een link. Als je op deze link klikt, wordt daarmee je account geactiveerd en kun je inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord die je ingevuld hebt.
Let op: soms komt deze mail in de map ‘Ongewenste e-mail’; controleer deze map als je na een dag nog geen reactie van Wederzijds ontvangen hebt.

Opmerkingen:

 • Een spatie is verboden in zowel gebruikersnaam als wachtwoord.
 • Vul in ieder geval de verplichte gegevens in; vergeet niet ook de gegevens aan de rechterkant  in te vullen (anders moet je -gedeeltelijk- opnieuw beginnen).
 • Later kun je aangeven welke gegevens voor alle leden zichtbaar mogen zijn en welke alleen voor jezelf en het bestuur. En je kunt te allen tijde je gegevens aanpassen.
 • Denk goed over je gebruikersnaam na, want hij is later niet meer te veranderen. De gebruikersnaam komt op verschillende plaatsen tevoorschijn, dus is het handig als hij voor medeleden herkenbaar is. Neem bij voorkeur je voor- en achternaam erin op, bijvoorbeeld: voornaam-achternaam (is natuurlijk niet verplicht).
 • Kies een sterk wachtwoord, dat niet eenvoudig te raden is; gebruik daarbij liefst ook cijfers en symbolen als #, $, &, ?, [, *, maar nooit namen.
 • Sla/schrijf je gebruikersnaam en wachtwoord ergens op; ze zijn steeds nodig om te kunnen inloggen. (Let op: inlognaam en wachtwoord zijn hoofdlettergevoelig).
 • De aanmelding wordt meestal nog dezelfde dag goedgekeurd en je ontvangt dan een bevestigingsmail. Als je nog geen lid bent krijg je een mailtje van de penningmeester met het verzoek de contributie te betalen. Zie de pagina ‘Waarom Vraag en Aanbod
 • Als je de bevestigingsmail krijgt kun je meteen inloggen met de door jou ingevulde gegevens.
Let op Soms komt de mail van Wederzijds in de ‘Spambox’ of de map ‘Ongewenste e-mail’ terecht. Mocht je dus binnen een paar dagen geen bevestigingsmail ontvangen, kijk dan eerst eens in een van deze mappen.

Inloggen/ActiviteitenpaginaPijl-vierkant

Ga naar de Inlogpagina, vul gebruikersnaam en wachtwoord in die je hebt opgegeven bij het registreren en klik op de knop ‘Login’.
Je komt nu op de pagina ‘Meest recente gebeurtenissen op Vraag en Aanbod’ terecht; dit is de startpagina van het Vraag en aanbodgedeelte.
Om je te kunnen bewegen door Vraag en Aanbod zijn drie menu’s beschikbaar:

 1. Het ‘top-menu‘ boven de foto van de brug; dit helpt bij het vinden van de weg, mocht je die kwijt zijn.
  ‘Alle leden’: lijst van de bij ‘Vraag en aanbod’ ingeschreven leden. ‘Profiel’: naar je profielpagina.
  De andere opties spreken voor zich.
  Het menu is zwevend, d.w.z. je ziet het altijd bovenin het scherm.Topmenu
 2. Het ‘groepen-menu‘ onder de foto van de brug; door de muis er overheen te laten zweven kun je door de beschikbare groepen bladeren. Je kunt een groep bekijken door erop te klikken.Groepenmenu
 3. Het ‘blokken-menu‘; dit bestaat uit een aantal grote blokken, met sub-blokken daaronder. Het actieve blok (dat waarmee je bezig bent) heeft een (donker)blauwe kleur.
  M.b.v. deze blokken kun je je profiel aanpassen, instellingen veranderen, groepen bekijken waar je aan deelneemt en de communicatie daarin, en de meldingen en berichten lezen die voor jou bestemd zijn.Blokkenmenu1

Profielgegevens bekijken/bewerken

Klik in het topmenu op ‘Profiel‘. Het eerste sub-blok ‘Bekijken’ is dan actief (want blauw), daarom zijn onderaan je gegevens te zien. Door op de knop ‘Bewerken’ te klikken kun je deze gegevens aanpassen. Vergeet niet aan het eind op de knop ‘Veranderingen opslaan‘ te klikken.
Het is prettig voor de medeleden dat je ook een profielfoto instelt. Klik daartoe op de knop ‘Profielfoto bewerken’.
Als er een (pas)foto op je computer staat kun je die uploaden door op ‘Je bestand kiezen’ te klikken (de optie ‘Slepen’ is onhandig omdat de browser meestal het hele scherm vult). In het scherm dat verschijnt blader je naar de map waarin de foto staat, je klik op het gewenste bestand en dan rechts onderin het schermpje op ‘Openen’.
Voor het bijsnijden van een te grote foto vind je hier een handleiding.
Gebruik je een laptop, tablet of smartphone, dan kun je een foto van jezelf maken met de webcam, door te klikken op de tab ‘Maak een foto’.

InstellingenPijl-vierkant

Na de eerste keer inloggen is het verstandig je instellingen te regelen door in je profiel op de knop ‘Instellingen’ (bovenste rij, helemaal rechts) te klikken.

 • Wachtwoord veranderen
  Deze optie verschijnt als eerste, en spreekt voor zich.
 • E-mail
  Deze instellingen kun je beter ongemoeid laten.
 • Zichtbaarheid profiel (voor ingelogde leden)
  Door te klikken op de knop ‘Zichtbaarheid profiel’ kun je per veld aangeven wie het betreffende onderdeel mag zien. Klik daartoe op het pijltje naast ‘Maak een keuze‘. Als je kiest voor ‘Alleen ik’, krijgen de andere leden het betreffende onderdeel niet te zien.
  Je e-mailadres staat niet in deze lijst, want je moet tenslotte bereikbaar zijn voor de andere leden.
  Het is ook prettig voor de andere leden dat je het laatste veld (‘Wat heb je te bieden?’) zichtbaar laat voor iedereen.
  Klik na het aanpassen op de groene knop ‘Veranderingen opslaan‘.

Zoeken naar vraag of aanbod

Als je snel wilt bekijken wat er zoal gevraagd of aangeboden wordt door de andere leden, kan dat snel met de zoekfunctie.
Deze vind je helemaal bovenaan, in het midden (links naast ‘Alle leden’).
Begin met het typen van een bepaalde zoekterm en je ziet meteen wat leden zoal geschreven hebben in hun profiel of in berichten. Het handige is dat meteen ook de profielfoto erbij getoond wordt (als het betreffende lid die tenminste geplaatst heeft), zodat je meteen weet bij wie de tekst hoort.

Zoeken naar een bepaald lidPijl-vierkant

Je kunt in Vraag en aanbod ook zoeken naar (de gegevens van) een bepaald lid; dat doe je als volgt

 • Klik bovenaan op ‘Alle leden’
 • Je ziet dan de lijst met alle leden, met rechts bovenaan het zoekvak en daaronder – vlak boven de eerste naam – het vak ‘Sorteren’.
 • Voordat je gaat zoeken: zet in het vak ‘Sorteren’ de volgorde op ‘Alfabetisch’
  (N.B. Soms is het nodig dit een keer te herhalen om alle leden te kunnen vinden.)
 • Vul in het vak ‘Zoek leden’ een deel van de voor- of achternaam van het gezochte lid in (niet beide invullen; als je n.l. een typfout maakt, vind je niemand)
 • Klik op de groene knop ‘Zoeken’
 • Nu verschijnt eronder de gezochte persoon (en evt. leden met dezelfde zoekterm)
 • Klik op de gewenste persoon om het profiel te bekijken of een (privé)bericht te sturen.

Groepen

De groepen zijn hét centrum van het ‘Vraag en aanbod’-gedeelte van de Wederzijds-site. Door deel te nemen aan een groep kun je online en per e-mail communiceren met leden die lid zijn van dezelfde groep. Dit zorgt er hopelijk voor dat er een levendige communicatie en meer activiteit tussen de deelnemende leden ontstaat.
Blader door de beschikbare groepen m.b.v. het groepenmenu onder de foto van de brug, en klik op een groep die je interessant vindt. Bovenaan onder de naam van de groep staat extra informatie over de mogelijkheden van de groep.
Als je wilt gaan deelnemen aan een groep klik je op de groene knop ‘Lid worden van groep’. Deelnemen aan een groep is nodig om ook per e-mail op de hoogte te blijven van berichten in de groep en erop te kunnen reageren.
Voor de duidelijkheid: je bent niet verplicht deel te nemen aan voorgestelde activiteiten.

Pijl-vierkantE-mailinstellingen per groep

Bij elke groep waaraan je gaat deelnemen is het verstandig meteen in te stellen hoe vaak je e-mail vE-mailinstellingen per groep1an de betreffende groep wilt ontvangen. Ga naar een groep waarvan je lid bent en klik op de knop ‘E-mailinstellingen’; je ziet dan het nevenstaande scherm.
Standaard is bij elke groep ‘Dagelijkse samenvatting’ geselecteerd; dat is voor de meeste groepen voldoende. Als je snel op de hoogte gebracht wil worden, selecteer je ‘Alle e-mail’ (je krijgt dan onmiddellijk e-mail als er een nieuw bericht geplaatst wordt in deze groep). Bij een niet zo actieve groep zou je evt. ook de ‘Wekelijkse samenvatting’ kunnen selecteren.
De bovenste optie (Geen e-mail) lijkt niet zinvol, maar die zou gebruikt kunnen worden als men langere tijd afwezig is of tijdelijk niet bij de groep betrokken wil zijn.
De dagelijkse samenvatting wordt om 5 uur ‘s morgens verstuurd, de wekelijkse op donderdag.
Let op: deze handeling moet je bij elke groep waaraan je deelneemt doen, tenzij je ‘Dagelijkse samenvatting’ voor alle groepen goed vindt.

Meerpersoonsbericht

Het is nu mogelijk een bericht te sturen aan meerdere leden of aan alle leden van een groep; dit noemen we ‘Meerpersoonsbericht‘.
Dat doe je als volgt:

 • Klik, na inloggen, rechtsboven op ‘Profiel’
 • Klik op de knop ‘Messages’/’Berichten’
 • Klik op de knop ‘Mass Messaging’/’Meerpersoonsbericht’
 • Vul het subject/onderwerp in en typ je message/bericht
 • Vink rechts van het bericht de gewenste gebruikers aan of ‘Select all users’ (in het laatste geval krijgen alle leden van Vraag en Aanbod – elk apart – een mail)
 • Als je een bericht aan bepaalde groepen wilt sturen, klik je onder het bericht op de gewenste groep(en).
  Let op: in de groepenlijst staan helaas ook nog groepen die niet meer in gebruik zijn; vink deze niet aan (kijk zo nodig even bovenin welke groepen er nog beschikbaar zijn, door de muis over de groepen te bewegen).
 • Klik onderin op de groene knop ‘Send message’.

Wat kun je doen in een groepPijl-vierkant

Als je lid geworden bent van een groep, zie je een vermelding daarvan in de groep (en op de profielpagina wordt de teller in het blok ‘Groepen’ met 1 opgehoogd).
Het is wijs nu een bericht te plaatsen waarin je meldt wat je aanbiedt of vraagt. Zie ook ‘Tips’ hieronder.
De andere leden van de groep krijgen een e-mailbericht hiervan. Zij kunnen dan op jouw bericht reageren, en zo kan een levendige communicatie ontstaan en kunnen er indien gewenst afspraken gemaakt worden.
Jij kunt natuurlijk ook op berichten van andere groepsleden reageren.

Tips

 • Als je wilt schrijven wat je aanbiedt of vraagt, dan moet je dat doen door een nieuw bericht te plaatsen in de betreffende groep (dus dit niet als reactie op de melding dat jij lid geworden bent).
 • Als je een deelnemer aan Vraag en Aanbod een bericht wilt sturen en je wilt niet dat andere leden dat lezen, dan kun je een zogenaamd privébericht sturen. Dat doe je als volgt: klik bovenin op ‘Alle leden’ => klik in de lijst op de betreffende persoon (of gebruik de zoekfunctie) => klik naast de foto of Avatar op de knop ‘Privébericht’ => vul een onderwerp in, schrijf je bericht en klik op ‘Stuur bericht’. (Het invulvak onder de naam van de gekozen persoon kan niet gebruikt worden om ditzelfde bericht naar nog iemand te sturen.)
  Als je een bericht aan meer leden wilt sturen doe je dat met ‘Meerpersoonsbericht‘.
 • Je kunt ook de zoekfunctie rechts bovenin gebruiken om (de gegevens van) andere leden te zoeken. Zet wel de sorteervolgorde op ‘Alfabetisch’:
 • Na inloggen krijg je de lijst van de laatste gebeurtenissen op Vraag en Aanbod. Als je naar beneden bladert, lijkt het of de lijst ophoudt, maar door op de balk ‘Meer laden’ te klikken kun je steeds verder terugkijken in de tijd.
 • Als je een e-mail krijgt, omdat iemand gereageerd heeft op jouw bericht, klik dan niet op de ‘Reply/Antwoord’-knop van het e-mailprogramma (zo’n mail komt niet aan), maar klik op de blauwe link onderaan de mail.

Uitloggen

Klik in het top-menu op ‘Uitloggen’.