Waarom Vraag en Aanbod

Je wordt lid van Wederzijds omdat je je diensten, je aandacht, talenten, deskundigheid, spullen en ervaring ter beschikking wilt stellen aan andere leden. Je vindt het prettig in een wijk te wonen waarin mensen omzien naar elkaar.
En in ruil daarvoor wil je graag een beroep kunnen doen op mensen in de buurt, die jou te bieden hebben waaraan jij behoefte hebt.
Binnen Wederzijds moeten leden elkaar kunnen vinden met hun vraag en hun aanbod.
Daarvoor is nu op de website een speciale afdeling: vraag-en-aanbod.wederzijds.net.
De handleiding ervoor vind je hier.

Lees eerst de spelregels aandachtig door:

 • Het lidmaatschap van Wederzijds is een voorwaarde om mee te kunnen doen aan Vraag en Aanbod.
  Je kunt lid worden door hier  te registreren en je gegevens in te vullen en de lidmaatschapsbijdrage te voldoen.
 • In Vraag en Aanbod worden ‘hand- en spandiensten’ aangeboden en geen professionele zorg. Wel kun je vragen om advies en hulp bij het vinden van de professionele zorg die bij jou past. Of je kunt dat zelf aanbieden.
 • Alle activiteiten vinden plaats met gesloten beurs en op basis van wederkerigheid. Als iemand iets voor jou doet, kun jij misschien weer iets doen voor een ander Wederzijds-lid. Niemand wordt financieel beter van het helpen van haar of zijn buren.
 • Leden van Wederzijds zijn zich ervan bewust dat zij, in het kader van wederzijdse dienstverlening, in aanraking kunnen komen met informatie van een mede- lid van vertrouwelijke of persoonlijke aard. Als dit aan de orde is, geldt geheimhoudingsplicht voor deze informatie. Dit geldt niet als mede- lid ermee instemt dat deze informatie wordt gedeeld met anderen ( bv in het kader van oplossing van en probleem/situatie).

Bij de registratie moet je het volgende doen:

 • Bedenk tevoren een veilig wachtwoord
 • Bedenk wat je in je profiel over jezelf wilt vertellen. Je profiel is ook de plek waar je kunt aangeven wat je grenzen zijn, en wat je niet te bieden hebt (bijv: geen auto, of ‘niet beschikbaar op die-en-die dag’). Het is niet de plek om aan te geven wat je vraagt of aanbiedt – dat doe je op een andere plaats.
 • Bedenk tevoren waar datgene wat je vraagt of aanbiedt thuis hoort. Er zijn vijf hoofdgroepen, met onder iedere hoofdgroep meerdere subgroepen:
 1. Diensten
  Een dienst is iets dat persoon A vóór persoon B doet. Persoon B kan dat zelf niet of het kost meer moeite dan hij/zij kan opbrengen.
 2. Ontspanning/gezelligheid
  Denk hierbij aan dingen die je graag samen met één of meerdere personen doet. Iets waarvoor je een groep(je) wilt vormen; wandelen, sporten, een leesclub zijn goede voorbeelden.
 3. Klussen
  Een klus doe je meestal vóór een ander. Er is gereedschap en er zijn materialen bij nodig (boormachine, schilderkwast, tuingereedschap). De grens met ’diensten’ is niet messcherp te trekken, dus het kan geen kwaad om ook eens onder ‘Diensten’ te kijken.
 4. Kennis/Advies
  Hier kun je het beste terecht indien je wel eens iemand wilt spreken als je de weg niet weet in, bijvoorbeeld, de professionele zorg. Of als je een nieuwe computer moet kopen en niet weet waar te beginnen. Of als je gebruik wilt maken van iemands ervaringsdeskundigheid. Of als je talenkennis tekort schiet.
 5. Overig
  Hier kun je die berichten plaatsen die je niet in een van de andere groepen kwijt kunt. Het bestuur kijkt er regelmatig naar en helpt je met de bemiddeling.


TIPS

 • Maak vooraf afspraken over eventuele bijkomende kosten (vooral van belang bij ‘klussen’). 
 • Bedenk dat sommige leden hun e-mail maar één keer per week lezen. Verwacht niet dat ze meteen bij jou op de stoep staan, als je ze nodig hebt. Heb geduld. (Je kunt wel eventueel een privébericht sturen.)
 • Wederzijds is niet aansprakelijk voor schade.
 • Elk lid van Wederzijds is verzekerd op het moment dat hij of zij voor Wederzijds vrijwilligerswerk verricht. Deze verzekering geldt alleen voor het vrijwilligerswerk en wel in specifieke gevallen waar de eigen verzekering tekort schiet.
  Zie de pagina Verzekering leden.
 • Geef nooit persoonlijke gegevens aan iemand zoals bankgegevens, pincodes, burgerservice nummer, DigiD, kopie van paspoort of rijbewijs.
 • Doe ook geen geldzaken voor andere leden van Wederzijds, bijvoorbeeld geld halen voor iemand.
 • Ontvang alleen mensen, met wie je tevoren een afspraak hebt gemaakt.