Rondleiding ‘Gastarbeiders in Utrecht’

De plaatsing in juni van het Kunstwerk Eerbetoon Gastarbeiders Utrecht was de aanleiding om onder leiding van Ries een wandeling te maken die ons langs het verleden (en heden) van de gastarbeiders in Utrecht voerde. Het zat al even in de pen maar donderdag 15 augustus was het dan zover. 

Het grote deel van het kunstwerk is geplaatst in het Majellapark, een kleiner kunstwerk staat op de Mariaplaats. Het kunstwerk Gastarbeiders is onderdeel van een drietal kunstwerken die de gemeente Utrechte recentelijk heeft geplaatst: het monument Slavernijverleden in het Griftpark en een grote muurschildering met het thema 175 jaar Grondwet Rechten van de mens aan de Hagelstraat (t.o. de Ulu Moskee) maken hier ook deel van uit.

We startten bij het Centraal station, de plek waar voor velen het nieuwe leven in Utrecht begon. 

 

In de jaren zestig was er een grote behoefte aan personeel en dat werd gehaald in allereerst Italië en Spanje, later in Griekenland, voormalig Joegoslavië, Turkije en Marokko. Ze werkten in de vele fabrieken die er nu al lang niet meer zijn, zoals Demka, Werkspoor, Ubica en nog vele andere.

Utrecht heeft deze gastarbeiders willen gedenken met twee monumenten, op de Mariaplaats en in het Majellapark. 

Ries leidde ons langs de roemruchte pensions, de plekken van samenkomst en vertelde over de organisaties die zich om hen bekommerden. Het was ook een persoonlijk verhaal want Ries heeft zich vanuit zijn werk altijd ingezet voor het wel en wee van de gastarbeider. 

Kortom, het was een indrukwekkende rondleiding met heel veel ‘oh ja’s!’ voor de Utrechters onder ons. 

We sloten af met een kopje thee in de Ulu Moskee op het Westplein en spraken af om het vervolg van de rondleiding naar het Majellapark een andere keer te lopen. Het is een boeiend verhaal dat Ries ons smeuïg kan vertellen. 

 

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, kijk dan eens op www.50jaargastarbeidersutrecht.nl en www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl

 

[Anneke en Marijke}

 

Op de foto het kleine deel bij de Mariaplaats: de constructie rond de boom symboliseert de koffers van de aangekomen gastarbeiders.