De wijk

Utrecht Noordoost is een grote wijk. Met ruim 37.500 inwoners zijn dat er net zo veel als in de gemeenten Wageningen of Goes. Al die inwoners hebben op enig moment de aandacht of de diensten van hun buren nodig. De meesten zijn graag bereid om die diensten ook te verlenen. Burenhulp en mantelzorg en alles daar tussenin. 

Utrecht Noordoost bestaat uit bijna 300 straten. In iedere straat wonen mensen die buren hebben. Mensen die ze van gezicht kennen of met wie ze wel eens een praatje maken, met de fiets aan de hand, bij het inparkeren van de auto, of tijdens het boodschappen doen. In veel straten zijn ‘s zomers straatfeesten. Gezellig. 

Er wonen 5.000 kinderen tot 12 jaar, waar wel eens op gepast moet worden…. en wat is er prettiger voor hun ouders dan een aardige oppas dicht in de buurt. 

Er wonen 7.000 vijfenvijftig-plussers, waarvan meer dan de helft de 65 gepasseerd is. Die kunnen allemaal hun steentje bijdragen aan het leefbaar maken van de wijk, door hun talenten, hun tijd en ervaring in te zetten voor hun buren. Zij houden er rekening mee dat zij later zelf meer een beroep zullen gaan doen op anderen voor dingen die meer moeite gaan kosten: klussen, boodschappen, de tuin. 

Maar álle wijkbewoners kunnen wel eens wat tijd en aandacht van een goeie buur gebruiken. Want iedereen hééft wel eens wat: van een griepje, of een gebroken teen tot een ernstiger aandoening, waardoor je voor korte of langere tijd gráág een beroep zou willen doen op iemand in de buurt die je een handje helpt. (Tussen haakjes: er wonen bijna 10.000 mantelzorgers in onze wijk. Mensen van 20 jaar of ouder die er niet voor kiezen om te zorgen, maar die het overkomt, omdat ze een emotionele band hebben met degene voor wie ze zorgen.)

En iedereen heeft wel iets te bieden. ‘Iets’ waar een ander ‘iets’ aan heeft. Een talent, ervaring op een bepaald gebied, deskundigheid, een hobby, een verhaal. Of ‘tijd’.  Of twee rechterhanden. Of een handig apparaat, een snoeischaar, een ladder, kopjes en glazen, een grote pan. Een fiets te leen. Al die dingen kan je aanbieden aan mensen uit de buurt die daar soms erg mee geholpen zijn. En als je iets aanbiedt wordt het een stuk gemakkelijker om zelf ook eens ergens om te vragen. 

Voor al die inwoners van Utrecht Noordoost is de buurtcoöperatie Wederzijds: een netwerk van mensen die zich wat van elkaar aantrekken en elkaar het (blijven) wonen in Utrecht Noordoost mogelijk én prettig willen maken.